Ağız içinde beyaz, kırmızı veya kahverengi lekeler ortaya çıkabilir. Bu lekeler, ağız içi kanseri belirtisi olabileceği için, bugünkü yazımda bu konuya dikkat çekmek istedim. *Ağız içini döşeyen zarda ortaya çıkan beyaz, keskin sınırlı kabarıklıklara lökoplaki adı verilir. Bu plakların yüzeyi parlaktır ve üzerindeki zar kaldırılınca altında kanama olur. Genellikle 40 yaş üstündeki erkeklerde görülür. Bu beyaz alanlar neden önemlidir? Bu alanlarda sertleşmeler, kabarıklıklar, açık yaralar, kırmızı alanlar, sulantılı, sızıntılı kısımlar görülürse bu önemli bir belirtidir, çünkü bunlar ağız içi kanserine dönüşüm belirtileridir.
Beyaz lekeler, tütün kullanımı, bazı bitkilerin yapraklarının çiğnenmesi, alkol kullanımı, tam oturmayan diş protezleri, dişlerin keskin kenarlarının ağız içini tahriş etmesi ve ağız hijyeninin iyi olmaması gibi sebeplerle ortaya çıkar.
*Ağız içinde keskin sınırlı kırmızı alanlar da ortaya çıkabilir. Beyaz alanların kötü huylu olma ihtimali daha düşük iken, eritroplaki adı verilen kırmızı lekelerin ağız kanseri olma ihtimali %90 dır.
*Çiller ve benler ciltte olduğu gibi ağız içinde de ortaya çıkabilirler. Ancak ağız içinde yiyeceklerin ve dişlerin zedeleyici etkisiyle benler kolaylıkla melanom adı verilen kansere dönüşebilirler.
Bu yüzden ağız içinde herhangi bir leke görüldüğünde mutlaka bir dermatologa başvurulması gerekir. Dermatoloji uzmanı gerekirse bu lekeden biyopsi yapar ve kesin teşhisi koyarak uygun tedaviye başlar.
Zaman zaman ağzımızın içini kontrol edip, her hangi bir değişiklik olup olmadığına bakmamız gerekir. Bir değişiklik farkettiğimizde bunun iyi ya da kötü huylu olduğunu belirleyecek olan cilt doktoruna başvurulması şarttır. Bu şekilde hem iyi huylu bir oluşum için gereksiz yere endişeye kapılmamış, hem de -eğer kötü huylu bir oluşum ise- erken konan bir teşhisle hayatınızı kurtarmış olursunuz.