Akne vulgaris, yani ergenlik sivilceleri 10 yaşlarında, ergenliğin ilk belirtisi olarak çıkar ve 20 yaşına kadar devam eder. Bazı kişilerde 20 yaşından sonra da devam edebilir. Ama her yaşta ortaya çıkabilir ve uzun yıllar devam edebilir. Ergenlik sivilceleri oluşumunda derideki yağlanma artışı, derinin ürettiği yağın içeriğindeki değişmeler, kıl kökü kanalında daralma, hormonlar ve mikroorganizmalar etkilidir.
Sivilce oluşumunda bazı yiyeceklerin de katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Özellikle glisemik indeksi yüksek gıdalar, yani kan şekerini hızlı yükselten besinler sivilce oluşumunda rol oynarlar. Esmer şeker, beyaz şeker, bal, früktozlu mısır şurubu, her türlü şekerli gıda, çikolata, profiterol, baklava, revani, kek, dondurma, v.s. kan şekerini hızla yükselttiği için sivilceleri arttırır.
Meyvelerden muz ve üzüm fazla tüketilmemelidir. Bunun dışında her türlü sebze ve meyve tüketilebilir, özellikle A vitamininden zengin havuç, bal kabağı, ıspanak, kayısı, şeftali tüketilmesi uygun olur. Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kırmızı renkli meyveler özellikle antioksidan etkinlikleri yüksek besinlerdir. Ispanak, lahana, karnabahar, pırasa gibi lifli gıdaları tüketmek de kabız kalınmaması ve bağırsakta toksik maddelerin birikmemesi açısından önemlidir. Baklagiller yani yeşil mercimek, kırmızı mercimek, kuru fasulye, nohut, soya fasulyesi, barbunya, taze fasulye, börülce yüksek protein ve lif açısından zengin olduğundan dolayı çok yararlıdır. Haftada 2 defa ızgarada, fırında veya buharda pişirilmiş balık tüketilmesi önerilir.
Margarin, hidrojenize bitkisel yağlar, trans yağlardan kaçınılması, bunların yerine zeytinyağı ve diğer bitkisel yağların kullanılması önerilir. Acı, baharatlı gıdalar, turşu, salam, sosis, sucuk, mayonez, hazır soslar, gıda boyası, kimyasal koruyucu ve yapay gıda takviyeleri ile üretilen gıdalar, gazlı içecekler kesinlikle tüketilmemelidir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih etmek, mısır, patates ve beyaz unu daha az tüketmek gerekir. Çinko içeriği zengin olduğu için günde 4-5 adet fındık ve 4-5 adet badem, 1-2 adet ceviz, az miktarda ay çekirdeği tüketilebilir.
Sütün de sivilceleri arttırdığı bildirilmektedir, bunun yerine yoğurt tüketilmesi önerilmektedir, ancak gelişme çağında olan gençlerde sütün yasaklanması uygun olmayacağı için, günde bir bardak sütün üzerine çıkılmaması uygun olur.