B12 vitamini et, karaciğer, süt, yumurta gibi gıdalarda bulunur, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerden de temin edilebilir. B12 vitamini ağız yoluyla alındıktan sonra midede salgılanan bir maddeye bağlanarak, bağırsaklardan emilir ve kana geçer. Karaciğerde depolanır. Hücre büyümesi ve çoğalması için gerekli bir vitamindir.
B12 vitamini eksikliği vejetaryenlerde, alkoliklerde, diyet yapanlarda, mide sorunu olanlarda, midesi veya bağırsağı alınmış olanlarda, midesi asit üretmeyenlerde, bağırsağında emilim bozukluğu olanlarda ve bağırsak kurdu olan kişilerde görülür. Bazı diabet ilaçları ve mide ilaçları da B12 eksikliğine yol açabilir. Ancak bu vitamin vücutta yüksek miktarlarda depolandığı için, şikayetlerin ortaya çıkması zaman alır.
B12 vitamini eksikliği kansızlığa sebep olur, demir eksikliğinden farklı olarak alyuvarlarda küçülmeye değil, büyümeye sebep olur. Ayrıca bazı nörolojik bulgular ortaya çıkar, unutkanlık, güçsüzlük, his kaybı, yürüme bozukluğu gibi.
Deri ve mukozalarda ise şu bulgular görülür.
1- Aftlar.
2- Dilde yanma, kızarıklık, tat alma tomurcuklarının kaybı.
3- Ağız köşelerinde çatlaklar ve yaralar.
4- Cilt renginde koyulaşma ve lekeler, özellikle, yüz, eller, basınç gören bölgeler ve avuç içi çizgilerinde.
5- Tırnaklarda kahverengi renk değişikliği.
6- Saç dökülmesi.
7- Saçlarda erken beyazlama.
B12 vitamininin dermatolojiyle bir ilişkisi de B12 vitamini molekülünün içinde yer alan kobalt atomu ile ilgilidir. Metal allerjisi olanlarda en sık sebeplerden birisi kobalttır. Bu nedenle allerji testlerinde kobalt allerjisi saptanan hastalarda B12 vitamini alınması kaşıntı, kızarıklık ve sivilcelenmelere yol açabilir.
B12 vitamini eksikliği kan sayımı ve kanda B12 vitamini düzeyi bakılmasıyla saptanabilir. Tedavide bağırsaktan yeterli emilim olmadığı için kalçadan enjeksiyon şeklinde B12 vitamini uygulaması tercih edilir.