Yazılar

Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Kuru cilt dokunulduğunda pürüzlü, üzerinde kepekler bazen de çatlaklar olan deridir. Özellikle kol ve bacaklarda kış mevsiminde belirginleşir. Kuruluğa kaşıntı da eşlik eder.
Sebepleri:
1- Çevresel faktörler: Nemsiz hava, uzun süreli, sık ve aşırı sabun kullanılarak yapılan banyo.
2- Genetik faktörler: İktiyozis ( balık pulu hastalığı)
3- Atopik dermatit: Derinin bir çok maddeye kolayca alerjik tepki verebilir olması.
4- Hormonal hastalıklar: Tiroid bezinin tembelliği, şeker hastalığı.
5- Mide-bağırsak hastalıkları: Çölyak hastalığı, diğer sindirim ve emilim bozuklukları.
6- Beslenme bozukluğu: Ağır diyetler, anoreksiya nervoza.
7- Karaciğer ve böbrek hastalıkları.
8- HIV enfeksiyonu, AIDS.
9- Lenfoma, lösemi.
10- İlaçlar: 150’den fazla ilaç türü cilt kuruluğuna yol açabilir. Ör. Statin ve retinoidler.
11- Yaşlılık: Doğal sürece bağlı olarak.

Tedavisi:
1- Cilt kuruluğu şikayetiyle gelen bir hastada öncelikle bu sebeplerden birisinin var olup olmadığı, kapsamlı bir sorgulama, muayene ve tetkiklerle tespit edilir.
2- Cilt kuruluğu tedavisinde cilt kuruluğuna katkıda bulunan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir. Kişinin bulunduğu ortamın neminin kontrol altında tutulması gerekir. Ev, işyeri ve otomobillerde klimalardan gelen kuru hava büyük probleme yol açar. Özellikle arabalardaki sıcak hava üfleyen klimaların, bacaklarda ciddi kuruluğa sebep olduğunu belirtmek gerekir. Evde ve iş yerinde radyatörlerin üzerine su kabı, ıslak havlu konması önerilir.
3- Cildi kurutan sabunlar ve deterjan içeren temizleyicilerle temizlememek gerekir. Bunun yerine yumuşak temizleyici losyonlar veya gliserinli sabunlar kullanmak gerekir. Banyoda ılık su kullanılmalı, sıcak ve soğuk sudan kaçınılmalıdır. Her banyoda sadece bir kez köpükle temizlik yapılmalı ve günde bir kereden fazla köpüklü banyo yapılmamalıdır. Banyoda 15 dakikadan fazla kalınmamalı ve duştan sonra vücudu nazikçe, tamponlayarak kurulamalı. Çok şiddetli cilt kuruluğu varsa, sadece koltuk altı ve kasıklar sabunla yıkanabilir.
4- Cildin üst kısmında koruyucu bir yağ tabakası oluşturan, cildin su kaybını önleyen emolyanlar ve cilt üstündeki suyu cilde hapseden hümektanlar adı verilen nemlendiriciler tedavinin temel taşıdır. Üre, laktik asit, amonyum laktat, gliserol, parafin, chia yağı gibi bitkisel yağlar çok etkili bir cilt kuruluğu tedavisi sağlarlar. Fosfolipid, seramid, glikolik asit, pirüvik asit, gliserin, sorbitol, propilen glikol içeren nemlendiriciler de çok etkilidir. Bu nemlendiricilerin banyodan hemen sonra sürülmesi önerilir.
5- Daha şiddetli cilt kuruluğunda yatmadan önce 20 dakika küvette ılık, sabunsuz bir banyodan sonra, kurulanma yapılmadan uygulanan, doktor tarafından önerilecek çeşitli ilaçlı merhemler etkili olacaktır. Bu tedavi daha ilk uygulamada kuruluk ve kaşıntı üzerine etkisini gösterir.
6- Cilde alkol, kolonya sürülmemesi, günde iki defa, birisi banyodan sonra olmak üzere nemlendirici sürülmesi önerilir. Parfümlü nemlendiriciler allerji yapabilir.