Yazılar

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ VE DERİ

Son yıllarda yapılan araştırmalarda Türkiye’de yaşayan kişilerde %80-90 oranında D vitamini eksikliği saptanmıştır. Sık görülen bir sorun olduğundan dolayı bu yazımda bu konuya değinmek istedim.
D vitamini deride güneş ışığının etkisiyle üretilir, aynı zamanda süt, yumurta, balık gibi gıdalarla vücuda alınır.
D vitamini kalsiyum metabolizmasında önemli rol oynar. Kemik gelişiminde ve hücre büyümesinde etkilidir. Cilde uygulanan D vitamininin ise hücre çoğalması ve bağışıklık sistemi üzerine etkileri vardır.
D vitamini eksikliğinde çocuklarda kemiklerin yumuşaması ve eğrilmesi olarak tarif edebileceğimiz raşitizm görülür, gelişme geriliği ortaya çıkar. Erişkinlerde ise kemiklerde yumuşama, kemik ağrısı ve kırıklar oluşur.
D vitamini eksikliği, toplum tarafından fazla bilinmese de saç dökülmesi sebeplerinden biridir.
D vitamini eksikliği epilepsi ilaçları kullananlarda, beslenme problemi yaşayanlarda, böbrek ve karaciğer bozukluğu olanlarda, D vitamini işleme enzimleri doğuştan olmayanlarda ortaya çıkabilir.
D vitamini deride de üretildiğinden dolayı yeterince güneşlenmeyenlerde ve sürekli güneşten koruyucu kullananlarda da görülebilir.
Dermatoloji uzmanı olarak güneşin zararlı etkilerinden hastalarımızı korumak için devamlı güneşten koruyucu önermemize rağmen; aslında D vitamini eksikliğini önlemek için her gün güneşin dik olmadığı saatlerde kolları ve yüzü 15 dakika güneşlendirmenin faydalı olduğunu belirtmeliyim.
Güneşlenme imkanı yoksa D vitamininden zengin gıdalar tüketerek veya ağızdan D vitamini almak yoluyla da bu sorunla başa çıkabilme mümkündür.