Dermatoloji uzmanlarının kendilerine başvuran hastaları muayene ve tedavi etmelerinin yanısıra toplumu deri hastalıklarından korumak ve bilinç uyandırmak gibi görevleri de vardır. Buradan yola çıkarak deri kanseri hakkında Türk toplumunu bilgilendirmek için “euromelanoma” adındaki projeyle tüm yurtta ben taraması yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada dermatoloji uzmanları benleri dermatoskop adı verilen bir kamerayla inceleyerek, ince yapıları açısından değerlendirip, benlerin tehlikeli olup olmadığı konusunda karar verirler.
Deri kanseri genel olarak 50 yaş üstünde ve uzun süre yoğun güneş ışınlarına maruz kalan kişilerde görülmektedir. Buna rağmen melanom türü deri kanseri daha genç insanlarda da görülebilir.
Kimler risk altındadır? Hassas cilt tipine sahip ve güneş yanıklarına eğilimli insanlar, çocukluk döneminde ciddi güneş yanığı geçirenler, güneş altında uzun süre vakit geçirenler, düzenli aralıklarla güneşe maruz kalanlar (yaz tatilleri, solaryum), 50 den fazla beni olanlar, ailesinde deri kanseri olanlar, 50 yaşın üzerindeki insanlar, organ nakli yapılmış kişiler.
Her insanın vücudunda benler vardır. Bunlar büyüme ve yaşlanmanın olası sonucudur. Ancak benler zaman zaman tehlikeli bir durumun habercisi de olabilirler yani melanoma dönüşme riski taşıyabilirler.
Benlerinizde dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Benlerde büyüme, renk değişimi, şekil değişimi, diğer benlerden farklı bir görünüm, benin yüzeyinde pürüzlenme, kaşıntı, kanama, sulantı gibi değişiklikler olduğunda hemen bir dermatoloji uzmanına görünmek gerekmektedir.
Güneşten korunmanın yol açabileceği D vitamini eksikliğini önlemek için ise hergün 15 dakika yüzü ve kolları güneşlendirmek veya ağızdan takviye almak yeterlidir.