Derimiz olmasaydı, vücudumuz kas ve iskeletten oluşan bir yapıdan farksız olurdu. Deri insan vücudunu dış ortamdan ayıran bir örtü görevi görür. Vücudumuzu kaplayan deri tüm organlarımızın yerli yerinde durmasını sağlar.
Deri 1.5-2 m² alanıyla en geniş ve 4-5 kg. ağırlığı ile en ağır organımızdır. Deride bulunan keratin, derinin güçlü, esnek ve koruyucu bir örtü olmasını sağlar; ayrıca tırnaklar, saçlar ve kılları oluşturan ana maddedir. Deri dış ortamdan vücudumuza zararlı maddelerin girişini önler. Deri üzerindeki yararlı mikroplardan oluşan örtü, zararlı mikroplardan korunmamızı sağlar. Derinin ürettiği yağın da bazı mikroplar için toksik etkisi olduğu ve deriyi dış faktörlere karşı koruduğu için büyük bir önemi vardır. Deriye renk veren hücreler ise cildimizi ve daha iç kısımdaki organlarımızı güneşin toksik etkisinden korumaktadır. Deri en önemli duyu organıdır, sıcak, soğuk ve ağrı duyusunu hissetmemizi ve kendimizi korumamızı sağlar. Ayrıca dokunmanın ve dokunulmanın hazzını bize yaşatır.
Deri kişinin kendisiyle ilgili imajı için ve başkalarıyla iletişimi için önemlidir. Derinin görünümü, rengi, yumuşaklığı kişinin çekiciliğini sağlamada önemli faktörlerdir. Derimiz üzerinde birtakım değişiklikler yapılması, örneğin kozmetikler, cilt ve saç bakım ürünleri, estetik cerrahi uygulamaları, yaşlanma karşıtı işlemler, tercih eden kişilerde dövme ve piercing veya diğer değişiklikler, kişinin çekiciliğini arttırmaya olanak sağlar.
Derimiz terleme yoluyla vücudun sıcak-soğuk dengesini sağlar. Derimizin alt tabakasında bulunan yağ dokusu sayesinde hem enerji depolanır, hem de soğuğa karşı izolasyon sağlanır.
Bu nedenlerden dolayı derimizle ilgili herhangi bir sorun yaşadığımızda duyarlı davranarak, gerektiğinde deri hastalıkları uzmanına başvurmakta fayda vardır.