Yazılar

Dermatologlar Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Merhabalar, dermatoloji uzmanı olarak sizlerle ilk buluşmam. Size öncelikle branşım hakkında bilgiler vermek istiyorum. Dermatoloji, cilt sağlığı ve hastalıklarıyla ilgilenen bilim dalıdır.
Dermatolog, deri ve zührevi hastalıklar uzmanı, cilt doktoru, cildiyeci aslında hepsi aynı anlama gelmektedir. Biz dermatologlar altı yıllık tıp eğitiminden sonra dört yıl süreyle deri hastalıkları üzerine ihtisas yapmış uzman doktorlarız. Genellikle yaptığımız estetik uygulamalardan dolayı güzellik uzmanı, medikal estetik hekimi veya plastik cerrah zannedilmekteyiz.
Özellikle yeni yetişen dermatologlar cilt bakımı ve estetik uygulamalara daha sıcak baktıkları için halkımız tarafından dermatolog olarak algılanmakta, sadece deri hastalıklarıyla ilgilenen doktorlara ise cildiyeci adı yakıştırılmaktadır. Ancak bunu vurgulamalıyım ki, aslında bu doktorların hepsi aynı branşın hekimleridir. Yani biz hem deri hastalıklarını teşhis ve tedavi edebilmekteyiz, hem Botox, dolgu, mezoterapi, PRP, kılcal damar tedavisi, vs. gibi estetik ve cilt gençleştirme uygulamaları yapabilmekteyiz, hem lazer epilasyon uygulayabilmekteyiz, hem de kozmetik danışmanlık verebilmekteyiz. Biz dermatologlar küçük cerrahi işlemleri branşımız gereği yapabilmekteyiz. Dermatoloji uzmanları ameliyat yapmamaları nedeniyle plastik cerrahlardan ayrılırlar.
Deri hastalıkları uzmanları; derinin mantar hastalıkları, uçuk, siğil, molluskum, zona, döküntülü hastalıklar, bitlenme, uyuz, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, ergenlik sivilceleri, rozase, sedef hastalığı, liken, büllü hastalıklar, ürtiker, ilaç alerjileri, kozmetik alerjileri, atopik dermatit, kaşıntılar, böcek ısırıkları, egzemalar, Behçet hastalığı, doğumsal cilt hastalıkları, vitiligo, cilt lekeleri, ağız içi aftlar, ter bezi hastalıkları, saç dökülmesi, tüylenme artışı, tırnak hastalıkları, deri tümörleri, benler, et benleri, damarsal bozukluklar, melanom ve diğer tüm cilt hastalıkları alanında hizmet vermektedir.
Elektrokoterizasyon, kriyoterapi, Wood ışığı, dermatoskop, lazer gibi yardımcı tıbbi cihazlar kullanmaktadırlar.
Bu nedenle cildinizle ilgili her türlü rahatsızlıkta dermatologlara başvurmayı ihmal etmeyiniz.