Dudak kuruluğu tıbbi adıyla keylitis dudaklarda kuruma, çatlama, kabuklanma, kızarıklık ve acıma ile seyreden bir durumdur. Soğuk ve kuru havanın dudakları kurutucu etkisi vardır.
Kadınlarda genellikle dudak koruyucu ve rujallerjisi nedeniyle oluşur. Diş macunları, diş bakım ürünleri, yüze uygulanan ancak dudağa bulaşan diğer kozmetik ürünler de dudaklarda kurumaya yol açabilir. Ojeler, lastik veya metal içerikli maddeler, parfümler de dudaklara temas ettiğinde allerjiye yol açarak, dudaklarda kuruma ve çatlamaya sebep olabilir. Bunun yanında sedef hastalığı, atopik dermatit, yağlı cilt ekzeması, Sjögren sendromu (ağız ve göz kuruluğuna yol açan romatizmal hastalık), vitamin/mineral eksiklikleri ve izotretinoin kullanımı gibi sebeplerden dolayı da dudaklar kuruyabilir. Tedavisinde sebebin bulunarak ortadan kaldırılması ve uygun merhemler kullanılması önerilir.
Uzun yıllar güneşe maruz kalanlarda ise alt dudakta deride incelme, kepeklenme, çatlamalar ve ağrı ile seyreden aktinik keylitis adı verilen bir durum gelişir. Tedavi edilmezse kötü huylu bir oluşuma dönüşen bu hastalıkta, güneşten korunma çok önemlidir. Yüzeyel uygulanan ilaçlar veya kriyoterapi ise tedavi seçenekleri arasındadır.
Dudaklarda sadece ağız köşelerinde çatlaklar da ortaya çıkabilir. Tıbbi adı perleş olan bu durum daha çok diş protezleri tam olarak oturmayan yaşlı kişilerde ortaya çıkar.
Ancak parmağını emen, sık ciklet çiğneyen, çubuklu şeker yiyen çocuklarda da görülebilir. B grubu vitaminler, çinko, demir, folik asit eksikliği, diabet, AIDS, bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar/ilaçlar da diğer sebeplerindendir. Yemeklerden önce ve yatmadan önce bu bölgelere vazelin/bariyer etkili kremler sürülmesi tükürüğün yol açtığı tahrişi engeller. Tedavide bakteri ve mantara yönelik kremler verilir, ayrıca sebebin ortadan kaldırılması gerekir.