Kadınların hayatında son derece güzel ancak zorlu bir deneyim olan gebelikte, vücudun tüm dengesi değişir. Gebelikte ortaya çıkan metabolik, hormonal ve bağışıklık sistemi ile ilgili değişiklikler deride de bazı etkilere yol açar.
Fizyolojik yani gebeliğe özgü değişiklikleri sıralayacak olursak: Artan hormonlarla beraber deri renginde koyulaşma meydana gelir. Özellikle koyu renkli kişilerde, yüzde kahverengi lekelenmeler olabilir. Çillerde ve benlerde koyulaşma olur. Göğüs uçları, kasıklar, karın orta hat çizgisi, koltukaltında koyulaşma görülür. Anagen fazda uzama olduğu için gebelik sırasında saçlar dökülmez. Ancak doğumdan 3-4 ay sonra dökülmeye başlar, bu tamamen normal bir durumdur. Tırnaklarda matlaşma, çizgilenme, tırnak yatağından ayrılma görülebilir. Aşırı terleme görülmesi tamamen normal bir durumdur. Karın, uyluklar, kalça ve göğüslerde derinin aşırı gerilmesine bağlı olarak çatlaklar oluşur. Kırmızı damar benleri artar, toplardamar ve lenf kanallarına baskı sonucu varisler ortaya çıkabilir.
Gebeliğe özgü deri hastalıklarından bahsedecek olursak: Allerjik, kaşıntılı döküntüler gebelerde en sık rastlanan cilt rahatsızlığıdır. İkinci sıklıkta gebelik ürtikeri adı verilen, doğuma yakın dönemde başlayıp, doğum yapma ile sonlanan kaşıntılı döküntüler görülür. Pemfigoid adı verilen gergin su kabarcıkları ile bulgu veren bir hastalık da nadiren ortaya çıkabilir. Gebeliklerde safra tıkanıklığına bağlı olarak da kaşıntılar görülebilir. İlaç allerjileri, ekzemalar, çatlak önleyici kremler nedeniyle oluşan ekzemalar, uyuz, uçuk gibi bulaşıcı hastalıklar da görülebilir.
Herhangi bir rahatsızlık hissedildiğinde, bunun gebeliğe bağlı normal bir değişiklik ya da önemli bir hastalığın belirtisi olup olmadığı ayrımını dermatoloji uzmanı hekim yapacaktır. Bu nedenle bir dermatoloji uzmanına danışıldığında, anne ve bebek için en uygun ve zararsız çözümler sunulacaktır.