Yazılar

Gebelikte Fizyolojik Değişiklikler

Gebeliğe özgü olarak ciltte ortaya çıkması doğal karşılanan birtakım değişiklikler meydana gelir. Bunlar bilinirse, gebelikte görülen değişiklikler anne adayı tarafından daha rahat kabul edilebilir. Gebelikte en sık rastlanan cilt değişikliği deri renginde koyulaşmadır. Östrojen, progesteron ve melanosit stimülan hormon düzeylerindeki artışa bağlı olarak meydana gelir. Göğüs ucu, genital bölge ve karında görülen pigmentasyon yani renkte koyulaşma, koltukaltı, kasıklar, bacak iç yüzleri gibi sürtünmeye açık bölgelere de yayılabilir.
Melazma, gebelik maskesi adı da verilen, yüzde yerleşen kahverengi lekelerdir. Yanakların çıkıntılı bölgeleri, alında ağ tarzında, düzensiz şekilli kahverengi lekeler şeklindedir. Bu lekeler gebelikte oluşan hormonal değişimler, genetik yatkınlık, ultraviyole ışığının etkileri ile ortaya çıkar.
Gebelikte aynı zamanda çillerde ve benlerde de koyulaşma görülür. Kıl döngüsünde anagen fazdaki uzama nedeniyle tüylenmede artış ve saç dökülmesinde azalma görülür. Tırnaklar mat ve çizgili görünüm alabilir, tırnak uçlarında ayrılmalar görülebilir.
Gebelikte en rahatsız edici durumlardan birisi de derinin fiziksel olarak gerilmesine bağlı olarak görülen gebelik çatlaklarıdır, gebelerin %90 ında rastlanır. Erken yaşta oluşan gebeliklerde ve aşırı kilo alma durumunda daha sık rastlandığı gösterilmiştir.
Gebelikte çeşitli damarsal değişiklikler de görülür, avuçlarda kızarıklıklar, kırmızı benler, kılcal damarlar, bunlar arasındadır. Bacaklarda ve makat bölgesinde ortaya çıkan varisler ise artan karın içi basıncın toplardamar ve lenf damarlarına yaptığı basınç ve bu damarların hormonal etkilerle gevşemesi nedeniyle görülür.
Gebelikte doğal olarak karşılanan bu vücut değişiklikleri doğumdan sonra bir dereceye kadar kaybolabilir, emzirme bittikten sonra da tedavi edilebilir.