Yazılar

Gebelikte Kaşıntı

Gebelerin çoğunda vücutta ortaya çıkan fizyolojik değişikliklere bağlı olarak kaşıntı görülür. Ancak bazen bu kaşıntılar gebeliğe özel bazı hastalıkların belirtisi de olabilir. Gebelerde en sık kaşıntı sebebi allerjik bünyedir. Allerjik bünyeye bağlı kaşıntıların %20’si daha önceden var olan atopik dermatitin alevlenmesi şeklinde olup, %80’i ise ilk olarak gebelikte kendini belli eden allerjiye yatkınlık şeklindedir. Gebeliğin ilk üç ayında başlar. Bu gebelerde gövde, boyun, kol ve bacaklarda kaşıntıyla beraber kabarıklıklar, ekzema tarzı sulantılı döküntüler, kıl dibi iltihabı şeklinde kabarıklıklar ve cilt kuruluğu görülür. Bebeğe zarar vermeyen bu kaşıntıların tedavisinde, deriye uygulanan nemlendiriciler ve gebelikte kullanılması uygun olan krem veya hap şeklindeki ilaçlardan yararlanılır.
Gebeliğe özgü kaşıntı sebeplerinden biri de gebeliğin papüler döküntüsü adı verilen ve karın, basen çatlaklarından başlayan kızarıklıklarla seyreden hastalıktır. Genellikle gebeliğin altıncı ayından sonra başlayan bu kızarıklıklar, şiddetli kaşıntıya sebep olur ve karından başlayarak vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bebeğe herhangi bir zararı olmayan bu hastalığın tedavisinde deriye uygulanan kremler veya ağızdan alınan haplar kullanılmaktadır. Bu kaşıntı doğumdan sonra birkaç gün içinde kaybolur.
Gebelikte nadir görülen ve yine kaşıntıya sebep olan hastalıklardan bir tanesi de pemfigoiddir. Karından başlayıp, daha sonra kol ve bacaklara yayılan, deride su kabarcıklarıyla seyreden bu hastalık, gebeliğin son aylarında başlar. Erken doğum, düşük doğum ağırlığı veya ölü doğuma yol açabileceği için, hastalar mutlaka dermatolog ve kadın doğumcu eşliğinde izlenmelidir. Tedavisinde kullanılacak çeşitli ilaçlar ve yakın takip, hem gebenin kaşıntısını ve cilt lezyonlarını kontrol altına alacak, hem de bebeğin sağlıklı bir şekilde doğmasını sağlayacaktır.
Gebelikte diğer bir kaşıntı sebebi de karaciğerde safra kanallarının tıkanmasıdır. Çok nadir görülür, ancak diğer gebeliklerde tekrarlayabilir. Kanda safra asidi düzeylerinin artması, tüm vücutta özellikle gece artan kaşıntıya sebep olur. Kol ve bacaklarda kaşıntı izleri görülür. Hastaların %10’unda sarılık da görülür, K vitamini eksikliğine bağlı kanamaya eğilim artar. Bebek için en tehlikeli durum olan bu karaciğer hastalığında amaç bebeğin ve annenin sağlığını korumaktır. Erken doğum ve ölü doğuma sebep olabilir, bebek anne karnında strese girebilir. Gebeliğin son aylarında ortaya çıkan bu kaşıntı türünde safra asidi düzeylerini düşüren ve gebelerde zararlı olmadığı kanıtlanmış ilaçlar kullanılır.
Gebeliğe özgü bu hastalıkların dışında uyuz hastalığı, çatlak önleyen kremlere karşı gelişen alerjiler ve gebe olmayanlarda da görülebilen çeşitli kaşıntılı deri hastalıkları da gebelerde görülebilir.
Gebelerde ilaç seçimi önemlidir. Bundan dolayı cilt doktorları gebe bir hastada ilaç kullanırken, hastayı takip eden kadın doğum uzmanıyla ortaklaşa hareket ederek, kullanılacak tedaviye beraber karar vermelidirler.