Yazılar

Geçici Dövme Alerjisi

Dekoratif vücut süsleme amaçlı kullanılan geçici dövmeler, genellikle tatil yörelerinde birçok kişi tarafından yaptırılmaktadır. Son yıllarda yaz mevsiminde ve özellikle çocuklarda, geçici dövmelerin neden olduğu allerjik reaksiyonlarla daha sık karşılaşılmaya başlanmıştır.
Geleneksel olarak kullanılan kına, Lawsonia inermis adlı bitkiden elde edilir. Bu bitki yüzyıllardır kullanılmakta olup, çok nadir olarak allerjik yan etkiler bildirilmiştir. Ancak geçici dövmelerde, rengini siyahlaştırmak için, kınanın içine “parafenilendiamin” isimli madde eklenmektedir. Saç boyaları, kürk boyaları ve fotoğrafçılıkta kullanılan bu madde, %15 lere kadar çıkabilen oranlarda kınada bulunabilmektedir. Parafenilendiamin maddesine karşı %1-2 oranında allerji gözlenmektedir ve geçici dövmelerle gelişen allerjik reaksiyonlarda esas sorumlu madde budur.
Allerji, uygulamanın ertesi günü dövme yapılan bölgede kızarıklık ve kaşıntı ile başlar, daha sonra deriden 2-3 mm. yükseklikte bir kabarıklık oluşur. İki gün içinde sızıntılı bir yaraya dönüşür. Dövmenin şekli net biçimde görülebilir. Kaşıntı ve acıma gibi belirtiler oluşabilir.
Bu durumda yapılması gereken mutlaka bir dermatoloji uzmanı hekime başvurmak ve bölgeyi sudan ve mikroplardan korumaktır. Tedavisinde pansumanlar, allerji ilaçları ve antibiyotikler kullanılmaktadır. İyileşme bir buçuk ay sürebilmektedir. Geçici dövme yaptıran kişilerin daha önceden herhangi bir allerji hikayesi bulunmasa da, geçici dövmeye karşı allerjileri görülebilir. Geçici dövme allerjisinden korunabilmek için dövme yaptırmadan önce bir dermatoloji uzmanına başvurarak, “yama testi” yapılması istenebilir.
Dövme allerjisi olan kişilerin bu işlemi tekrar yaptırmaları halinde, tüm vücuda yayılabilen şiddetli allerjik reaksiyon geliştirme riskleri vardır.