Derinin bir kimyasal madde ile teması sonucu gelişen tepkiye kontakt dermatit denir. Kaşıntı, yanma, batma, kızarıklık, sulantı, kabuklanma, şişme gibi belirtiler görülür. Kontakt dermatit, ekzema olarak da bilinir. Kontakt dermatitlerin %80 inde sebep, tahriş edici maddelerdir. Aşırı nem, örneğin sık el yıkama; aşırı kuruluk, örneğin soğuk hava, kaloriferle ısınma; kremler, peeling ürünleri veya bitkisel maskeler derinin üst tabakasını incelterek ekzema oluşumuna zemin hazırlar. Sabunlar, deterjanlar ve aşırı temas sonucu su bile deride ekzema oluşumuna yol açabilir.
Kontakt dermatitlerin %20 sinde ise sebep allerjik bir maddedir. Allerjisi olan maddeye tek seferde büyük miktarlarda, ya da uzun süre içerisinde mini dozlarda maruz kalması sonrası kişinin cildinde oluşan tepkidir. Allerjiye en sık sebep olan maddeleri ve nelerde bulunduğunu belirtmek gerekirse: 1-Nikel: Metaller, çimento, bazı gıdalar 2-Neomisin: Antibiyotik 3-Peru balsamı: Koku maddesi, gıdalar, baharatlar 4-Koku karışımı: Parfümler, sabunlar, kozmetik ürünler 5-Tiomerosal: Göz damlası, maskara, aşılar 6-Sodium gold thiosulfate: Altın takılar 7-Quaternium 15: Makyaj malzemeleri 8-Formaldehit: Mikrop öldürücü 9-Basitrasin: Antibiyotik 10-Kobalt klorür: Metaller, boyalar, B12 vitamini.
Cilt doktoruna kaşıntı ve kızarıklık şikayetiyle gelen bir kişinin muayenesinde ekzema belirtileri saptanırsa, bu duruma sebep olan etkeni belirleyebilmek için “Yama Testi” uygulanır. Sırt bölgesine yapıştırılan bir bant şeklinde olan bu test, cildin tepkisini ölçer ve kişiye özel sonuç verir. Tedavide kişinin hassas olduğu maddelerden kaçınması, çapraz allerji yapan gıdaları tüketmemesi önerilmekte, nemlendirici ve ilaç tedavileri uygulanmaktadır.