Yazılar

ORF

Kurban bayramından sonra görülen, fakat fazla da bilinmeyen bir cilt hastalığından bahsetmek istiyorum bu yazımda. Orf hastalığı, suçiçeği ailesinden olan bir virüsün bulaşması nedeniyle deride ortaya çıkar.
Koyunların ve diğer küçükbaş hayvanların ağızlarında ve burunlarında ortaya çıkan yaralardan, insanlara bulaşır. Kurban kesen kişilerde, kasaplarda, veterinerlerde veya kurbanın kafa derisini yüzen kişilerde, genellikle ellerde ortaya çıkar. Yuvarlak, deriden kabarık, beyaz renkte, merkezi kırmızı, etrafında kırmızı bir hale olan 1-2 cm. çapında ve aynen bir abseye benzeyen kabarıklıklar şeklinde görülür. Başlangıçta görünümü bir hedef tahtasına benzeyen kabarıklık, daha sonra sulantılı, sızıntılı bir yaraya dönüşür. Daha sonra kabuk bağlayarak iyileşir. En sık sağ el işaret parmağında görülür, tek ya da çok sayıda olabilir.
Genellikle kurban bayramında derideki sıyrık ve kesiklerden deriye giren virüs , tipik lezyonunu 1-2 hafta sonra ortaya çıkarır. Abse sanılarak boşaltılma çabaları ne yazık ki sonuçsuz kalır. 3-4 hafta içinde kendiliğinden gerileyen bu kabarıklığa müdahale etmemek çok daha iyi olacaktır. Antibiyotikler, ağrı kesiciler, uçuk ilaçları, pansumanlar bir dereceye kadar faydalı olabilmektedir. Ancak hastalık kendi seyrini tamamlamadan kaybolmamaktadır.
Önerim, kurban bayramında kurban keserken eldiven kullanılması, eğer elde sıyrıklar, yaralar varsa kesinlikle hayvanın herhangi bir yerine dokunulmaması, kesilmiş olan hayvanın kafa bölgesine eldivensiz olarak dokunulmaması olacaktır.
Neyse ki, kişinin ellerinde çıkan orf lezyonları diğer insanlara bulaşmamaktadır ve kesilen hayvanın etini yemekte de bir sakınca yoktur.