Erkek tipi saç dökülmesi tıbbi adıyla androgenetik alopesi, saçlı derinin ön ve üst bölgelerinde görülen saç dökülmesi tipidir. Yirmili yaşlarda başlar, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Genetik faktörler ve saç kökünün erkeklik hormonunu algılama biçimi ile ilişkilidir.
Tedavisinde saç kökünün, kanda dolaşan erkeklik hormonuyla bağlantısını kesen, saçlarda büyüme evresini uzatan, saç tellerinin kalınlaşıp canlanmasını sağlayan, dökülmeyi durduran ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlardan en sık kullanılanı saç derisine direkt olarak uygulanan minoksidildir. Bu ilaç ilk olarak tansiyon düşürücü olarak kullanılmaktayken, kullanan kişilerin saçlarında dökülmenin durduğu ve yeni saç çıkışının başladığının gözlenmesi üzerine saç dökülmesi tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Bilimsel yayınlara baktığımızda, Fluridil adı verilen ve henüz Türkiye de bulunmayan bir ilacın da saç derisine uygulandığında etkili sonuçlar alındığı bildirilmektedir. Bir göz tansiyonu ilacının kirpikleri gürleştirip, uzamasını sağladığı gözleminden yola çıkılarak yapılan çalışmalarda, bu ilacın saç dökülmesinde de faydalı olabildiği gösterilmiştir. Melatoninin saç derisine uygulandığında kadınlardaki saç dökülmesinde etkili olduğunu bildiren çalışmalar mevcuttur.
Saçlı deri içine vitaminler ve anti-androjenik ürünler verilmesine dayanan mezoterapi ve kişinin kendi kanındaki büyüme faktörlerinin kullanılması yöntemi olan PRP ile de uygun hastalarda başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Erkeklerde, erkeklik hormonunun saç kökündeki olumsuz etkisini ortadan kaldıran, prostat büyümesi tedavisinde de kullanılan bazı haplar önerilebilmektedir.
Kadınlarda, erkeklik hormonu düzeyi yüksek ise hormon düzenleyici haplar önerilmektedir.
Saç ekimi de cerrahi yöntemler arasındadır.