Vitamin ve mineraller hem genel sağlığımız hem de cildimiz için büyük önem taşımaktadır. Çinko koku ve tat alma duyusunun korunması, yara iyileşmesi, bağışıklık sisteminin çalışması, üreme hücrelerinin oluşması, enzimlerin yapımı ve DNA üretiminde rol alan önemli bir eser elementtir. Vücudumuzda 200’den fazla enzimin çalışmasına katkıda bulunur.
Hangi besinlerde bulunur? Çinko karaciğer, kırmızı et, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalar, istiridye, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunan bir mineraldir. Aynı zamanda kabak ve karpuz çekirdeği, susam, yerfıstığı, çikolata da bol miktarda çinko içerir. Bu gıdaları tüketmek vücudun ihtiyacı olan çinkoyu almasına yetecektir.
Çinko eksikliği kimlerde görülür? Vejetaryenlerde, bağırsaklarında sindirim ve emilim sorunu olanlarda, yetersiz beslenenlerde, diyet yapanlarda, alkol kullananlarda, gebelikte, AIDS hastalığında, böbrek yetmezliği olanlarda çinko eksikliği görülebilir.
Çinko eksikliğinde deri, saç ve tırnak bulguları nelerdir? Çinko eksikliğinde saç dökülmesi, saçlarda incelme görülebilir. Tat alma duyusunun bozulması, aftlar, ağız köşelerinde çatlaklar görülebilir. Emzirme dönemi bittikten sonra bazı bebeklerde çinko eksikliği oluşabilir, bu bebeklerde ağız ve makat çevresinde, el ve ayaklarda kızarıklık, sulantılı açık yaralar, kabuklanmalar görülebilir. Erişkinlerde tırnaklarda şekil değişiklikleri, tırnak etlerinde iltihaplanma gibi bulgular görülebilir. Çinko eksikliği ayrıca bağışıklık sisteminde zayıflamaya yol açarak deride mantar ve bakteri enfeksiyonlarına zemin hazırlar.
Teşhis nasıl konur? Çinko eksikliği için tipik olan bu belirtiler hastada mevcutsa, açlık kan çinko düzeyi araştırılır, kanda çinkonun düşük çıkmasıyla çinko eksikliği tanısı konur.
Tedavide ne yapılır? Bütün bu belirtiler ağızdan hap / şurup şeklinde çinko takviyesiyle düzelir. Hafif vakalarda çinkodan zengin besinler tüketilmesi yeterli olur.