Yazılar

Saçkıran

Saçkıran hastalığı tıbbi adıyla alopesi areata, yuvarlak alanlar halinde saç dökülmesidir. Genellikle 7-10 yaşları arasında başlar, ancak daha ileri yaşlarda da görülebilir. Hastalık, bağışıklık sisteminin saç köklerini yabancı bir doku olarak algılaması ve bu nedenle zarar vermeye çalışmasından kaynaklanır. En önemli sebebi strestir. Özellikle çocuklarda okul korkusu, sınav stresi, taşınma, yeni arkadaş çevresi, annenin işe başlaması, anne-baba korkusu, kardeş kıskançlığı, içe atılan bazı üzüntüler gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkabilmektedir.
Hastaların büyük bir kısmında sadece birkaç tane madeni para büyüklüğünde saç dökülmesi alanı olup, tedaviyle tamamen kaybolur. Çok az bir hasta grubunda ise daha yaygın dökülmeler, kaşların, kirpiklerin, vücut kıllarının da döküldüğü görülebilir. Erişkin erkeklerde sakal bölgesinde yama tarzı dökülmeler şeklinde görülebilir. Beraberinde tiroid hastalığı, şeker hastalığı, kansızlık, B12 vitamini eksikliği de görülebileceğinden, tetkiklerle incelenmesi gerekir.
Tedavide psikolojik sorunların çözümü, stres faktörlerinden uzaklaşma, stres yönetimi, gerekirse yatıştırıcı ilaçlar ile hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır. Bu yaklaşımlar yayılmayı ve yeni dökülmelerin ortaya çıkışını önler. Saçların çıkmasını sağlamak için ise hazırlanan özel karışımlar, deriye uygulanan losyonlar veya iğneleme tedavileri uygulanır. Siğillerde uygulanan kriyoterapi adı verilen dondurma tedavisinin de etkili olduğu saptanmıştır. Daha yaygın ve dirençli durumlarda ise bağışıklık sisteminin çalışmasını düzenleyen, vücudun kendi organlarına zarar vermesini engelleyen ağızdan hap şeklinde veya enjeksiyon şeklinde uygulanan ilaçlar devreye sokulur. Yapay güneş ışığı da seçenekler arasındadır. Hastalık tekrarlayıcı seyir gösterdiğinden dolayı mutlaka bir cilt hastalıkları uzmanının takibinde olunması gerekir.