Yazılar

Siğiller

Siğiller dermatologlara en sık başvurma sebebi olan hastalıklardan biridir. Vücudun çeşitli bölgelerinde çıkabilen deri renginde, yuvarlak, pürüzlü yüzeyli, nasır benzeri, sert kabarıklıklar şeklindedir.
Siğiller virüslerin sebep olduğu bulaşıcı hastalıklardan biridir, genellikle okul çağındaki çocuklarda görülür. En sık el ve ayaklarda yerleşir. Yüzde, genital bölgede veya vücudun herhangi bir bölgesinde de çıkabilir.
Ellerde avuç içlerinde, parmaklarda veya tırnak kenarlarında çıkabilir. Ayakta ise ayak tabanında, parmak alt kısımlarında yerleşir, basmakla ağrılı olabilirler ve yürümeyi zorlaştırabilirler. Okul çağındaki çocuklarda ayakta çıkan siğiller genellikle nasır zannedilerek, tedavi edilmeye çalışılmaktadır, bu uygulamalar bölgenin tahriş olup, ağrımasına ve siğillerin yayılmasına sebep olabilir.
Genital bölgede de hem kadın, hem de erkeklerde cinsel yolla bulaşan bir hastalık şeklinde siğiller görülebilir, özellikle kadınlarda serviks kanserine yol açma riski olduğundan dolayı önemsenmesi gerekmektedir.
Siğil mikrobu deri bütünlüğünün bozulduğu bölgelerden, örneğin bir çatlak, sıyrıktan vücuda girebilir veya tırnak kenarındaki derileri kemiren ya da koparan çocuklarda bu bölgelerde kolayca yerleşebilir. Ortak kullanılan terlik, ayakkabı, havlulardan, havuzlardan, duşlardan, hamam ve kaplıcalardan, tuvaletlerden, hijyene dikkat edilmediğinde kuaförlerden, ağda salonlarından ve cinsel yolla bulaşabilir.
Tedavide üç yöntemden biri tercih edilir. Bunlardan ilki asit yapıdaki kimyasal maddelerin deriye uygulanması yoluyla olmaktadır, hasta tedaviyi siğiller geçene kadar bir-üç aylık bir süre uygulamaktadır. Diğer yöntemler ise siğil dokusunu sıcak veya soğuk yoluyla yok etmeye yönelik tedavilerdir. Bu tedaviler elektrokoterizasyon ve kriyoterapi olarak adlandırılmaktadır. Yaygın ve dirençli siğilleri olan hastalarda tedaviye, bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar eklenebilmektedir. Cinsel yolla bulaşan siğillerde tedaviye mutlaka, tekrarlamayı önleyecek ilaçlar eklenmelidir, aynı zamanda aşı tedavisiyle korunma da gündemdedir.