Yaz mantarı, bahar ve yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte mevsimsel olarak görülen mantar hastalıklarından biridir. Tıbbi adıyla Pityriasis versicolor adı verilen bu cilt hastalığının etkeni derimizde yerleşmiş bir mantar türüdür. Cildimizi zararlı mikroplara karşı koruyan ve mikroorganizmalardan oluşan bir örtü vardır. Deri florası dediğimiz bu örtü birbirleriyle uyum içinde yaşayan bir çok bakteri ve mantardan oluşur. Bu canlılar vücudun bağışıklık sistemi tarafından tanınır ve aşırı çoğalmalarına izin verilmez. Ancak bazı kişilerin ciltlerinde, bu mantarların özel bir türü aşırı miktarda çoğalır ve bazı lekelere sebep olur. Aşırı terleme, terli giysilerle uzun süre kalma, banyodan sonra kurulanmama gibi kolaylaştırıcı sebepler bu mantarların çoğalmalarına yol açar.
Yaz mantarı, göğüs ve sırtta üst kısımlarda, boyun, omuzlar ve kollarda yuvarlak, 1-2 cm. çapında, bazen birbirleriyle birleşen lekeler halindedir. Bu lekeler deriyle aynı renkte, beyaz, kahverengi veya turuncu-pembe renkte olabilir. Lekelerin üzeri kazındığında ince kepekler döküldüğü görülebilir. Bazen vücudun büyük bir kısmını kaplayabilirler.
Bulaşıcı olmayan bu mantar türünde tedavide mantara karşı etkili vücut şampuanları, sprey veya kremler kullanılır. Yaygın, dirençli durumlarda mantar hapları önerilir. Önleyici olarak, haftada bir kez mantara özel şampuanlarla, lekelerin çıktığı bölgeleri yıkamak faydalı olur. %70 olasılıkla tekrarlayan bu hastalıkta, bazen bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar tedaviye eklenebilir.
Tedaviden sonra mantar yok edilse bile, oluşan lekeler ve izler bir süre devam edebilir. Korunmak için terli giysilerle uzun süre kalmamak, her gün banyo yapmak, banyodan sonra kurulanmak, giysileri ve nevresimleri ütüleyerek kullanmak gerekir.